Beelden langs de kust van Hoorn

Beelden langs de kust van Hoorn

Vanaf de pasen 2023 is ook één van mijn beelden te zien langs de kust van Hoorn. Aan het Markermeer aan de Westerdijk staat het beeld Angled Triangles.

Het ontwerp is geheel geïnspireerd op o.a. de Bauhaus stijl, minimalistisch, puur abstract, objectief, geometrisch en toch ook nog emotie. Een stukje wiskunde visueel gemaakt.
Het sculptuur is gemaakt van het pure en duurzame materiaal zink, een materiaal dat al eeuwen bij de (ver)bouw wordt toegepast. Het is een betrouwbaar materiaal dat heel lang meegaat (het patina, de oxidelaag, beschermt het onderliggende materiaal) en na deze lange levensduur weer gerecycled kan worden. Het patina geeft het zink ook nog eens een bijzondere uitstraling vooral wanneer het buiten in de natuur staat.
Het sculptuur bestaat uit twee ongelijkzijdige driehoeken, puur en geometrisch. In het ontwerp worden de twee driehoeken 180’ ten opzichte van elkaar gedraaid en de extra hoek in het sculptuur maakt het mogelijk de twee driehoeken met elkaar te verbinden.
Naast het rationele waarop het beeld is ontworpen, heeft het ook een emotionele betekenis. Een driehoek met de punt naar boven stond in de oudheid symbool voor de mannelijkheid en een driehoek met de punt naar beneden voor de vrouwelijkheid. Het feit dat de beide gehoekte driehoeken in elkaar zijn geschoven geeft aan dat het om een innige relatie gaat tussen deze twee.
Het gehele ontwerp is zoals al gezegd gebaseerd op wiskundige gegevens, wiskunde kan ons dus meer kan bieden dan alleen stellingen, formules en getallen.