How to deal with Pythagoras

Deze serie beelden is gemaakt volgens de wiskundige stelling van Pythagoras, deze stelling kenmerkt zich doordat er steeds een hoek van 90 graden aanwezig is. De stelling luid  a2 + b2 = c2  ofwel in woorden, in een rechthoekige driehoek is de som van de kwadraten van de lengtes van de rechthoekszijden gelijk aan het kwadraat van de lengte van de schuine zijde. In deze serie vind je o.a. de kubusvormige sculpturen, de knoopvormige sculpturen en uit de serie angled square sculpturen en verder sculpturen die met deze stelling te maken hebben.

 

“Right Angle” is een beeld dat is geïnspireerd op de stelling van Pythagoras, alle hoeken in het beeld zijn zoals een vereiste voor deze stelling 90º. Wanneer je het beeld aandachtig gaat bekijken zul je waarschijnlijk allerlei kubus/vierkant vormen erin gaan ontdekken, vanuit welke hoek je het ook bekijkt je komt steeds weer een andere vorm tegen.

De kubus of ook wel de hexaëder genoemd staat zoals Plato beweert symbool voor het element aarde. Zo heeft Plato aan alle vier elementen allemaal een geometrisch symbool gegeven, de octaëder staat voor het element lucht, de icosaëder staat voor water en de tetraëder staat voor vuur.

Vierkanten en rechthoeken roepen een gevoel van gelijkheid en stabiliteit op. Alle hoeken zijn 90º, die symbool staan voor orde, rationaliteit en zakelijkheid.
De vierkant en rechthoek wekt vertrouwen en staat voor eerlijkheid.

 

“Square root of Two” is een sculptuur dat geheel is geïnspireerd op deze bekende stelling van Pythagoras 1 : 1 : V2, de hoeken in het sculptuur zijn 45 en 90 graden, waardes waar deze stelling voor staat. In wiskundige termen, de vierkantswortel van 2 is gelijk aan de lengte van de schuine zijde van een rechthoekige driehoek met poten van lengte 1. Voor mij is het de vertaling van wiskundige vergelijking naar een mooi 3D beeld.

Het is vervaardigt uit gepatineerd zink 20 en heeft als afmetingen ca. 40 x 40 x 20 cm.

Het sculptuur “At Right Angles II” bestaat zoals de naam al aangeeft uit alleen hoeken van 90 graden. Het is opgebouwd uit zinken kokerprofiel van 10 x 10 cm, de hoeken zijn zowel “plat” als “diagonaal” gezaagd en dit geeft het vervreemdend karakter aan het beeld. Het oppervlak is koud gepatineerd en gepresenteerd op een hardstenen sokkel. De afmetingen incl. sokkel zijn ca. 80 x 50 x 100 cm.

 

De “Loose Node” is een knoopachtig sculptuur van zinken kokerprofiel 50 x 50 mm met “losse” einden, afm. 50x45x35 cm.

 

De “Interrupted squares 1”  is een ontwerp van zinken koker 50 x 50 mm, waarin twee vierhoeken zijn onderbroken en onder een hoek geplaatst. Gepresenteerd op een hardhouten sokkel, afmeting 250 x 120 x 15 cm.