How to deal with Pythagoras

Deze serie beelden is gemaakt volgens de wiskundige stelling van Pythagoras, deze stelling kenmerkt zich doordat er steeds een hoek van 90 graden aanwezig is. De stelling luid  a2 + b2 = c2  ofwel in woorden, in een rechthoekige driehoek is de som van de kwadraten van de lengtes van de rechthoekszijden gelijk aan het kwadraat van de lengte van de schuine zijde. In deze serie vind je o.a. de kubusvormige sculpturen, de knoopvormige sculpturen en uit de serie angled square sculpturen en verder sculpturen die met deze stelling te maken hebben.

 

“Square root of Two” is een sculptuur dat geheel is geïnspireerd op deze bekende stelling van Pythagoras 1 : 1 : V2, de hoeken in het sculptuur zijn 45 en 90 graden, waardes waar deze stelling voor staat. In wiskundige termen, de vierkantswortel van 2 is gelijk aan de lengte van de schuine zijde van een rechthoekige driehoek met poten van lengte 1. Voor mij is het de vertaling van wiskundige vergelijking naar een mooi 3D beeld.

Het is vervaardigt uit gepatineerd zink 20 en heeft als afmetingen ca. 40 x 40 x 20 cm.

Het sculptuur “At Right Angles II” bestaat zoals de naam al aangeeft uit alleen hoeken van 90 graden. Het is opgebouwd uit zinken kokerprofiel van 10 x 10 cm, de hoeken zijn zowel “plat” als “diagonaal” gezaagd en dit geeft het vervreemdend karakter aan het beeld. Het oppervlak is koud gepatineerd en gepresenteerd op een hardstenen sokkel. De afmetingen incl. sokkel zijn ca. 80 x 50 x 100 cm.

Knoop sculpturen.

Knoop oneindig doorlopend, gemaakt van zinken koker profiel 100×100 mm. Afmeting ca. 100 x 100 x 80 cm.

 

 

Kubussen in elkaar.

Twee kubussen in elkaar, gemaakt van zinken koker 10 x 10 cm. Afmetingen zijn ca. 1,4 m breed en een hoogte van 2,7  m.

 

De “Loose Node” is een knoopachtig sculptuur van zinken kokerprofiel 50 x 50 mm met “losse” einden, afm. 50x45x35 cm.

 

De “Angled Square VIII” is gemaakt van zinken kokerprofiel 50 x 50 mm, door met allemaal haakse hoeken te werken steeds anders gezaagd ontstaat een sculpture dat vanuit welke positie je het ook bekijkt steeds weer anders is. Afmeting ca. 40 x 25 x 50 cm, op hardsteen sokkel.

Door het oppervlak met kopersulfaat te bewerken ontstaat de antracietgrijze kleur.

angled square VIII

 

De “Interrupted squares 1”  is een ontwerp van zinken koker 50 x 50 mm, waarin twee vierhoeken zijn onderbroken en onder een hoek geplaatst. Gepresenteerd op een hardhouten sokkel, afmeting 250 x 120 x 15 cm.