The adventures of Pi

Het getal π (pi) is een wiskundige constante die de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel vertegenwoordigt. In formulevorm wordt dit uitgedrukt als O = π * d, waarbij O de omtrek van de cirkel is en d de diameter. Deze relatie geldt voor alle cirkels, ongeacht hun grootte. Pi is een irrationaal getal, wat betekent dat het geen eindige decimale representatie heeft en non-repeating is.

Voor een cirkel zijn er ook andere belangrijke eigenschappen die verband houden met π, zoals de oppervlakte van een cirkel, die wordt gegeven door A = π * r2 waarbij A de oppervlakte is en r de straal van de cirkel is.

Wat betreft ovaalvormige figuren, π speelt ook een rol bij het berekenen van bepaalde eigenschappen. Voor een ellips, een specifiek type ovaal, is er een relatie tussen de lengte van de lange as (a) en de lengte van de korte as (b) met behulp van π, zoals in de formule voor de oppervlakte van een ellips: A = π * a * b.

In beide gevallen, cirkels en ovalen, komt π voor bij het berekenen van eigenschappen die verband houden met de vorm en grootte van deze geometrische figuren.

 

“4 Quarters I en II”

“4 Quarters” is een wandsculptuur, dat is opgebouwd zoals de naam al zegt, uit 4 kwart cirkels, het ontwerp is gemaakt van gepatineerd zink 20 (1,8 mm dik) de afmetingen zijn ca. 130 x 90 x 10 cm.

 

No Wasted World
Voor het project No Time To Waste hebben we met een fysiek tastbaar beeld de “wereld” weergegeven. Het beeld “No Wasted World” is opgebouwd uit allemaal gerecyclede en reststukken staal, koper, zink en messing e.d. een ode aan de circulaire economie.
We hebben geprobeerd duidelijk te maken dat je met materialen uit de circulaire economie en reststukken, prima een tastbaar driedimensionaal beeld te maken is.
Voor mij als kunstenaar vind ik het belangrijk dat hetgeen dat mij inspireert (de geometrie en wiskunde) terug te vinden is in mijn ontwerpen.
In No Wasted World zie je dat in de hele opbouw van het beeld, het binnenwerk is gemaakt van allemaal rond gewalste cirkels die de basis vormen van het geheel.
De schil is gemaakt van allemaal geometrisch/wiskundige vormen zoals bv. vierkanten, rechthoeken, driehoeken, cirkels en trapeziums enz.
Kortom alle mogelijke wiskundige stellingen zijn toegepast in het beeld.

 

Two Rays Only

Two Rays Only is een ontwerp dat in opdracht is gemaakt, de wens van de opdrachtgevers was om de initialen van de achternamen in het beeld te verwerken, verder heb ik als kunstenaar geheel de vrije hand gekregen om het beeld “mijn eigen” te maken. De geometrie in het sculptuur: het gehele sculptuur is opgebouwd met twee verschillende stralen (radiussen) nl. r = 40 cm en r = 50 cm, hieraan is de naam van het sculptuur ontleend.

 

The “Cube Root”

De “Cube Root”  is een vertaalslag van een wiskundige vergelijking naar een driedimensionaal beeld, het is nl. de grafische weergave van de derdemacht wortel uit een getal. De uitkomsten hiervan worden vervolgens weergegeven op de x en y as in een grafiek, hierdoor ontstaat het beeld.

Het is gemaakt van een zinken koker profiel 50 x 50 mm, de totale afm. zijn 120 x 100 x 250 cm, incl. bankirai sokkel.