Polyhedra’s (Veelvlakken)

Polyhedra’s (veelvlakken) en het constructivisme

Veelvlakken zijn ruimtelijke(3D) objecten die alleen platte zijvlakken hebben. Cilinders en bollen zijn dus geen veelvlakken, balken en piramides zijn het wel. Waar de zijvlakken aan elkaar grenzen, zitten de ribben van het veelvlak, en waar de ribben elkaar tegenkomen, zitten de hoekpunten. De meest bekende zoals de kubus, de balk, de piramide, de tetraéder enz. zijn de zogenaamde regelmatige veelvlakken, daarnaast zijn er ook nog de halfregelmatige veelvlakken (Archimedische lichamen) bij deze zijn de zijvlakken óók regelmatig, maar niet onderling allemaal van dezelfde soort. Behalve driehoeken kunnen er bijvoorbeeld ook vierkanten voorkomen. Tenslotte zijn er ook nog de onregelmatige veelvlakken, de zijvlakken zijn geen regelmatige veelhoeken, de zijvlakken zijn niet gelijk, de hoekpunten zijn niet gelijk en de standhoeken zijn ook al verschillend.

Het constructivisme is een artistieke en architecturale beweging die ontstond in de vroege 20e eeuw in Rusland, en invloed had op kunst, design, architectuur en zelfs onderwijs. Deze beweging legt de nadruk op geometrische vormen, abstractie en functioneel ontwerp. Vlakken en geometrische vormen waren prominente kenmerken van het constructivisme.

  • Geometrische Abstractie: Kunstenaars binnen het constructivisme gebruikten vaak veelvlakken en geometrische vormen als de basis van hun artistieke expressie. Deze vormen werden vaak gestileerd en samengevoegd in composities om abstracte werken te creëren.
  • Functionaliteit en Design: Het constructivisme benadrukt de nadruk op functioneel design en architectuur. Veel oppervlakken worden gebruikt om innovatieve en praktische ontwerpen te realiseren, waarbij de nadruk ligt op eenvoud, geometrie en efficiëntie.
  • Visuele Experimenten: Kunstenaars zoals Kazimir Malevich, El Lissitzky en Alexander Rodchenko experimenteerden met geometrische vormen en veelvlakken om nieuwe visuele taal en dynamiek in hun kunst te brengen. Deze kunstwerken zijn vaak eenvoudig van vorm en de bewerkstelligen de interactie tussen vlakken en ruimte.
  • Ruimtelijke Constructie: Constructivisten waren geïnteresseerd in de relatie tussen vormen in de ruimte. Ze gebruiken veel oppervlakken om ruimtelijke constructies te ontwikkelen, zowel in de kunst als in de architectuur, waardoor ze nieuwe manieren ontwikkelden om ruimte te begrijpen en te ervaren.

Het constructivisme omarmde veelvlakken als een manier om nieuwe visuele en ruimtelijke mogelijkheden te verkennen. De nadruk op geometrische vormen en abstractie binnen deze kunstbeweging heeft een blijvende invloed gehad op verschillende artistieke disciplines en heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van moderne ontwerp principes en architectuur.

Het is voor mij als kunstenaar een enorme inspiratiebron om met deze (vooral onregelmatige) veelvlakken te experimenteren, vierkant, rechthoek, driehoek, parallellogram, trapezium, cirkel, enz., de mogelijkheden tot combineren met deze vormen zijn eindeloos. Het eindresultaat zijn meestal sterk gestileerde abstracte geometrische vormen en maken voor mij als kunstenaar een verbinding tussen ruimte en vorm. In de reliëf achtige wandsculpturen maak ik ook graag gebruik van de veelvlakken en voegt weer een extra dimensie toe aan mij oeuvre van kunstwerken. Met het patina op de veelvlakken probeer ik, voor wat betreft de uitstraling, de oude meesters van het constructivisme een beetje te benaderen en het is tevens een beschermlaag voor het onderliggende materiaal.