π-thagoras 

π-thagoras 

π-thagoras   

Het beeld is ontworpen en gemaakt in opdracht van de gemeente Oude-IJsselstreek in het kader van de Ring van IJzersteden. De symboliek van de bol staat voor het feit dat de Ring van IJzersteden een internationale organisatie is, de kubussen in het beeld staan symbool voor het ijzer (Plato heeft aan het element aarde de geometrische betekenis van de hexaeder (kubus) gegeven en uit de aarde wordt per saldo het ijzererts gewonnen). Als we de naam van het beeld in geometrische zin willen analyseren betekent dit het volgende, alles waar π in voorkomt heeft bijna altijd te maken met een cirkel en thagoras heeft uiteraard te maken met de stelling van Pythagoras, een eigenschap van deze stelling is dat er altijd een hoek van 90′ in moet zitten, in de kubussen vind je niet anders.

De kubussen zijn gemaakt van corten staal en de bol van zink 20, het geheel staat gepresenteerd op een beton sokkel. De afmetingen van ca. 120 x 120 x 500 cm en het heeft een totaal gewicht van ca. 5 ton.

Het beeld is geplaatst bij de baileybrug over de Oude-IJssel nabij de voormalige DRU fabrieken in Ulft.

 

Twee jaar later.

 

Twee jaar later