Verdwenen Water

Verdwenen Water

“Verdwenen Water”

een ontmoeting tussen Plato en Pythagoras

De Doetinchemse Slinge neemt een bijzondere plaats in omdat de Slinge van oudsher een belangrijke rol had bij het vullen van de stadsgracht met water. Tegenwoordig wordt het grootste deel van het water uit de Slinge, die ontspringt in de omgeving van Winterswijk, afgevoerd via de Bielheimerbeek. De Slinge zelf loopt via park Overstegen naar de vijver bij Hogeschool Iselinge. Hier verdwijnt de waterloop onder de grond (overkluisd) om via een duiker uiteindelijk bij de Walmolen in de Oude IJssel te stromen.

De Slinge was vroeger een dartelend riviertje dat zich met zijn grillige vormen een weg baande om de oude stad en hier en daar idyllische plekjes te voorschijn toverde. In de loop der jaren, dan praat je over zo rond 1930, was de Slinge veranderd in een kwalijk riekende moddersloot. Het was een eldorado voor ratten en ander ongedierte, allesbehalve een sierraad voor de stad. Ongetwijfeld zullen velen met voldoening hebben geconstateerd dat de Doetinchemse raad de plannen voor het dempen en overkluizen van de Slinge heeft goedgekeurd.

Op de plek van het “Verdwenen Water” is de Slinge nu ondergronds, de hoekige vormen in de kokerprofielen staan symbool voor de grillige vorm van het tracé van de Slinge, de vierkante vorm van de kokers staan voor de grote vierkante betonnen buizen waardoor het water nu naar de Oude IJssel loopt.

De icosaeder bovenop het beeld is het water dat door het riviertje stroomt, immers de filosoof Plato heeft vroeger aan de vier elementen een geometrische betekenis gegeven, zo staat de icosaeder symbool voor water. De slogan, een ontmoeting tussen Plato en Pythagoras, is gebaseerd op de icosaeder, het symbool van water volgens Plato en op de stelling van Pythagoras, omdat in die stelling altijd een hoek van 90’ aanwezig moet zijn en deze hoeken vind je ook terug in het ontwerp.

Het beeld is gemaakt met een pvc buis als basis, de vierkante kokers zijn gemaakt van zink en de icosaeder er bovenop is gemaakt van gepatineerd zink, de afmetingen van het geheel zijn ca. 70 x 100 x 300 cm.