Icocube

Icocube

In het sculptuur “Icocube” komen de werelden van de filosoof Plato als die van de kunststroming Bauhaus tezamen. De invloeden uit de Griekse oudheid ten tijde van Plato en het veel meer hedendaagse Bauhaus concept hebben veel zaken gemeen, deze wetenschap heeft mij geïnspireerd tot het ontwerp zoals het hier te zien is.

Het vierkant (kubus), de cirkel (bol) en de driehoek (tetraeder) zijn onmiskenbaar terug te voeren naar de Bauhaus stroming, menig poster was met deze vormen opgetuigd.

De kubus en de icosaeder zijn terug te voeren naar de vijf elementen van Plato, de kubus of regelmatig zesvlak staat symbool voor het element aarde en de icosaeder of regelmatig twintigvlak staat symbool voor het element water.

  

In het beeld zijn de twee elementen samengevoegd en is de kubus de “drager” van de icosaeder, in de icosaeder zijn op twee tegenover elkaar liggende plaatsen de driehoeken helemaal verdiept uitgevoerd door het ontwerp heen. 

Het beeld is gemaakt van zink 20 en gepatineerde koperplaat en gepresenteerd op een hardstenen sokkel. Afmetingen ca. 60 x 60 x 70 cm.