About

“Magische Vergelijkingen”

Wat kan de wiskunde ons nog meer bieden dan alleen stellingen, getallen en vergelijkingen?

Met zijn rationele ontwerpen maakt beeldend kunstenaar Han Lammers een vertaalslag van wiskundige vergelijkingen naar tastbare driedimensionale beelden, veelal uitgevoerd in zink.

Dit levert geometrisch, abstract werk op dat gekenmerkt wordt door concrete en zuivere vormen. In die zin voelt Lammers zich verwant aan het minimalisme en constructivisme. Omdat geometrische vormen de basis vormen van zijn werk, ontstaan er sculpturen waarbij iedere vorm van toeval en dus verrassing op voorhand uitgesloten is. Het werk van Lammers valt uiteen in massieve, gesloten vormen met een statisch karakter en meer open en vloeiende vormen met een dynamisch (en soms lyrisch) karakter.

Wiskunde als exacte wetenschap wordt veelal omschreven als rationeel en emotieloos. Kunst daarentegen associeert men met emotie en gevoelsexpressie. Vroeger wist men de wiskunde en kunst moeiteloos te combineren door gebruik te maken van hun aanvullende kwaliteiten. Voor Leonardo Da Vinci en Michelangelo waren kunst, techniek en architectuur onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ontelbare kunstwerken zijn ontstaan met behulp van de stelling van Pythagoras, de reeks van Fibonacci, de Gulden Snede, het Pentagon en de uitwerking van het getal Pi. Denk bijvoorbeeld aan het iconische werk “de Vitriviusman” van Da Vinci.

Bij Lammers vind men voorbeelden van die wiskundige vergelijkingen terug in o.a. “Hamilton Vier in kubus”, de “Angled Square” serie en de Kubusvormige sculpturen.

Aanvankelijk stond in zijn kunstenaarschap het ambachtelijke maakproces centraal dat logisch voortkwam uit een geselecteerde wiskundige vergelijking. Inmiddels weet hij uit ervaring dat het eindresultaat voor de toeschouwer een bijzondere visuele verrassing in petto kan hebben en stuurt hij bewust aan op dit effect. Niet zelden zitten meerdere abstracte vormen in één beeld verscholen waardoor deze beelden vanuit verschillende standpunten, steeds wisselende perspectieven bieden. Hier raakt het werk van Lammers aan de zogenaamde Op Art stroming in de kunst. De optische illusies nodigen de toeschouwer uit tot het aangaan van een dynamische verhouding met zijn werken. Daarmee geeft hij een persoonlijk antwoord op de vraag wat wiskunde nog meer te bieden heeft behalve droge getallen, stellingen en vergelijkingen. Hij weet uit ervaring dat zijn formele en rationele kunst ook kan verleiden en ontroeren.

Dat Lammers in zijn kunstenaarschap wordt geïnspireerd door de wiskunde behoeft geen nader betoog. Ook zijn materiaalgebruik verraadt zijn voorkeur voor wetenschap en techniek. Hij werkt voor het overgrote deel met zink, geen verbazende keus als je weet dat het verwerken van zink en koper al meer dan 100 jaar door het geslacht Lammers wordt uitgeoefend. Zijn werk en kunst zijn dus stevig geworteld in een traditie van “Zinkwerkers pur sang”.

De meeste van zijn kunstwerken staan buiten in de natuur. De uitdrukking van de beelden verandert met de jaargetijden, omdat weersinvloeden hun uitwerking hebben op het patina (oxide laag van het zink). Het formele karakter van het werk wordt door de schaduwwerking en de lichtinval geaccentueerd, hierdoor staan de buitenbeelden van Lammers in een spannend contrast met de organische vormen van hun natuurlijke context.

CV

persoonlijk

1956 geboren in Heerde

werk/opleiding

1974 tot heden diverse vakopleidingen

vanaf 2012 autodidact kunstenaar, doet veel aan zelfstudie en volgt

tot heden de MIX academie

exposities

Voor exposities e.d. verwijs ik u naar de pagina Exposities   

   

Inspiratiebronnen:

Kunststromingen als minimalisme en constructivisme. Kunstenaars als Gabo, Lissitsky, Malevitsj en wat dichter bij huis Theo van Doesburg en Piet Mondriaan.

 

 

NAW gegevens:

Atelier/werkplaats gevestigd aan de Zuppeldseweg 2 8181 NH Heerde

Tel. 06 55302578

website: www.hanlammers.nl

e-mail: install.lammers@planet.nl

 

 

Vanuit de nieuwsbrief van zinkproducent Nedzink.

Nieuwsbrief nedzink stukje

 

Dutch Wedding Awards.

AWARD BEELD SINDS 2015

In 2015 heeft de Dutch Wedding Awards een nieuwe huisstijl gekregen waarbij we de keuze hebben gemaakt om ook een nieuwe award te laten ontwerpen wat past bij deze nieuwe uitstraling. Hiervoor zijn we een samenwerking aangegaan met kunstenaar Han Lammers.

Door zijn fascinatie voor zink en koper is Han Lammers een zoektocht begonnen naar de mogelijkheden met deze materialen. Hieruit zijn abstracte ontwerpen ontstaan, maar ook realistisch werk vindt hij een uitdaging om te maken. “Het is steeds weer een verrassing om te ervaren wat je allemaal met deze materialen kunt doen.”

Voor het ontwerp voor de Dutch Wedding Awards heeft Han zich laten inspireren door het nieuwe logo. “De harten van het logo heb ik in het ontwerp van de award terug laten komen. Als materiaal voor het ontwerp heb ik gekozen voor zink, om zijn pure en industriële uitstraling. Door het materiaal te etsen en te borstelen krijgt het een geheel eigen gezicht.
Het driedimensionale effect van de award heb ik gecreëerd door delen van het ontwerp te walsen en tegenovergesteld met elkaar te verbinden. De titelplaatjes zijn geheel in stijl met slagletters in zinken plaatjes geslagen.”

De materiaalkeuze, uitstraling, vorm en authenticiteit maakt het tot een bijzondere Dutch Wedding Award met een eigen identiteit.

 

 

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.