Floating Sphere

Floating Sphere

The Sphere (mathematic)

Een bol heeft als eigenschap dat hij van alle mogelijke driedimensionale vormen met dezelfde inhoud de kleinst mogelijke oppervlakte heeft. Door deze vorm wordt bijvoorbeeld een minimale energie verkregen uit de oppervlaktespanning. Als gevolg hiervan zijn veel voorwerpen in de natuur bolvormig. Een bol is rond aan alle kanten, de breedte, lengte en hoogte zijn altijd gelijk, tevens is de bol een meetkundig lichaam waarvan alle punten van de buitenkant even ver van het middelpunt verwijderd zijn. Van alle kanten zie je een cirkel.

Door de constructie van de “Floating Sphere” wordt het ronde organische in het ontwerp op onlosmakelijke wijze verbonden met de hoekige vierkanten die ontstaan door het in elkaar schuiven van de ronde platen. Op deze manier worden de wereld van Pi en die van Pythagoras op constructieve wijze met elkaar verbonden. “Wiskunde is niet alleen waar, het kan ook nog eens heel mooi zijn”.

Floating Sphere, een kinetische installatie aangedreven door windenergie. Het totale ontwerp is ca. 300 cm hoog en 70 cm breed, de zinken bal heeft een doorsnede van 70 cm.

 

 

 

Filmpje van de draaiende “Floating Sphere”.

 

 

De “Floating Sphere” in een hardhouten sokkel, afmeting met sokkel: 300 cm hoog, 70 cm breed en de doorsnede van de bal is 70 cm.

Zinken bol gemaakt van ronde platen zink, “zwevend” bij een dennenboom. Afmeting ca. 100 x 100 x 100 cm.

floating sphere floating sphere floating sphere